Våra bästa tips inför vandringen!

  1. Försök att alltid ha två par strumpor på dig och då helst i ull. Ullen transporterar bort fukten och håller foten torr och fräsch till skillnad från bomull som suger åt sig fukten. En tunn ”liner” innerst och en tjockare socka utanpå (tjockleken varieras beroende på yttertemperatur), det gör att friktionen i kängorna blir mellan strumporna istället för mellan kängan och din fot. Har du möjlighet så ta med en extra uppsättning och byt när ni rastar. På det sättet så håller du fötterna ännu frä Strumporna torkar du på ryggsäcken medan ni går.
  2. Klä dig enligt lager-på-lager-principen. Det innebär att du närmast kroppen har ett tunt fukttransporterande lager. Vi använder underställ i merinoull då dessa kan absorbera och transportera mycket fukt utan att kännas blö (Samt att de inte alls luktar lika illa som syntetunderställ kan göra!). Lager två är isolering och varieras beroende på temperatur. Ulltröjor, tunna dunjackor och jackor fodrade med syntet är exempel på isolerande lager som kan användas vid olika tillfällen. Lager 3 är skyddet mot väder och vind. Vid riktigt kalla temperaturer kan du använda ett fodrat skalplagg men oftast så räcker det med ofodrat. Vid riktigt kalla temperaturer kan det vara skönt att ha en ordentligt varm dunjacka att sätta på sig som yttersta plagg vid pauser eller när man slår läger.
  3. Vet du med dig att du har lätt för att få skavsår? Tejpa då de utsatta områdena redan innan ni ger er ut OCH stanna och plåstra om så fort du börjar känna minsta lilla skav. För har skavet kommit så blir det snabbt ett rejält sår och då spelar det sällan någon roll hur vacker natur man rör sig i, har man ont i fötterna så blir allt en enda lång pina. Packa tejp och skavsårsplåster så att du lätt kommer åt dem under dagen.
  4. Ta alltid med lite extra mellanmå Du gör av med mer energi än vanligt när du vandrar och det är perfekt att kunna fylla på depåerna även mellan matpauserna. Dessutom, vilken räddare i nöden blir du inte om du kan bjuda en trött och hungrig kompis på en extra chokladbit?
  5. Ha alltid regnställ/poncho lättillgä Det är aldrig kul när man blir överraskad av regnet och inser att regnkläderna ligger längst ner i ryggsäcken.
  6. Prova att packa ryggsäcken och testa kläderna och skorna någon gång innan det är dags, det minimerar risken för att du glömmer något eller att något inte passar.

 

Har ni frågor om utrustning, hur man packar, hur man skall klä sig eller liknande? Hör av er till oss så hjälper vi mer än gärna till att besvara era frågor (och det är bättre att fråga en gång för mycket om man är det minsta osäker).